Het wordt aanbevolen om deze veelgebruikte tablet op te lossen in een gieter om mooie tomaten te krijgen.

Een huistruc met een tablet voor dagelijks gebruik, die steeds vaker door tuinders wordt toegepast om de oogst te verbeteren.

Eén of twee tabletten in de gieter . Water erbij, en klaar is Kees. Dat is het advies van de Britse tuinier Chris Bonnet, oprichter van Gardening Express, die in een interview met het Litouwse portaal TV3 aanbeveelt om aspirine in water te verdunnen voor het besproeien van tomaten, om hun immuunsysteem te versterken en zo smakelijkere en duurzamere vruchten te krijgen.

Deze praktijk, die populair is onder liefhebbers van stadstuinieren en moestuinen, is gebaseerd op de werking van een stof die goed bekend is bij iedereen die ooit deze tablet heeft ingenomen: salicylzuur. “Salicylzuur versterkt de weerstand van tomaten tegen ongedierte en ziekten”, legt Bonnet uit. “De plant zelf veroorzaakt een immuunreactie”, verzekert hij.

Het is geen pesticide of afweermiddel: aspirine schrikt insecten niet af en geneest geen zieke planten, maar kan de kans op ziekte verminderen als het preventief wordt gebruikt. “Het is ideaal om één of twee tabletten op te lossen in een gieter met water en dit mengsel te gebruiken om de bladeren te besproeien of de grond te besproeien”, legt de expert uit.

Deze aanbeveling maakt deel uit van een reeks regels om de opbrengst te verhogen. Volgens Bonnet moeten zaailingen worden overgeplant wanneer ze 15 centimeter hoog zijn en zes tot acht bladeren hebben. Voordat ze op hun definitieve plaats worden gezet – in een grotere pot of in de volle grond – is het nuttig om de onderste scheuten te verwijderen en een deel van de stengel te begraven, zodat het wortelstelsel zich beter kan ontwikkelen.

tomaten

Weinig mensen weten hoe vaak je een sansevieria of een schoonmoederstaart in de winter moet water geven

Alternatief: Epsomzout 

Aspirine is niet het enige huishoudelijke middel dat aan het gietwater kan worden toegevoegd. De laatste jaren is een ander huismiddeltje populair geworden: twee eetlepels Epsomzout toevoegen aan de gieter. Dit middel, ook bekend als magnesiumsulfaat, bestaat uit in water oplosbare witte kristallen en wordt gebruikt om een tekort aan voedingsstoffen aan te vullen, met name magnesium, dat meestal gele bladeren met groene nerven veroorzaakt. Volgens de Tomato Bible maakt dit mengsel “niet alleen de plant groener, maar versterkt het ook de smaak van de tomaten”. Het wordt veel gebruikt in de stadstuinbouw omdat het goedkoop en gemakkelijk te gebruiken is en de planten niet beschadigt.

Geen van deze methoden is een vervanging voor de juiste bemesting en garandeert geen indrukwekkende resultaten, maar zowel Epsomzout als salicylzuur zijn gangbare middelen geworden op balkons en terrassen waar tomaten worden gekweekt. Daar zijn waarschijnlijk goede redenen voor.

Scroll naar boven