Wereldwijde koffieprijzen dragen bij aan de verrijking van de grootste Afrikaanse exporteur

koffieprijzen

De inkomsten van Oeganda uit de export van koffieprijzen zijn de afgelopen 12 maanden meer dan verdubbeld dankzij de uitvoering van een overheidsprogramma om de productie op te voeren en de wereldwijde prijzen voor dit product te verhogen koffieprijzen . Dat schrijft Bloomberg.

De afgelopen tien jaar heeft Oeganda een grootschalig programma uitgevoerd om de koffieproductie te verhogen, met als doel de productie te verdrievoudigen tot 20 miljoen zakken van 60 kilo per jaar. In het kader van dit initiatief heeft de staat de boeren gratis zaailingen verstrekt, geïnvesteerd in de verbetering van de bodemvruchtbaarheid, het herstel van koffieplantages en de opleiding van boeren in moderne landbouwmethoden.

De resultaten van deze inspanningen beginnen zichtbaar te worden: in de twaalf maanden tot juni bedroeg de export van koffie uit Oeganda 7,77 miljoen zakken, 27% meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit het rapport van het ministerie van Landbouw. De inkomsten uit de export zijn bijna verdubbeld en bedroegen 2,22 miljard dollar, tegen 1,14 miljard dollar een jaar eerder. Dit schept de voorwaarden om niet alleen de productiedoelstelling te halen, maar ook de exportdoelstelling van 9 miljoen zakken in het lopende seizoen.

De mieren zullen binnen een dag na deze traktatie vanzelf verdwijnen: zonder chemicaliën en zonder gedoe

In juni 2024 bereikte de koffie-export een recordmaandresultaat van 1,01 miljoen zakken, een stijging van meer dan 50% in natura. In financiële termen steeg de export met 78% tot 289,6 miljoen dollar.

Volgens Martin Maraka, uitvoerend directeur van de Oegandese Koffiefederatie, dragen de hoge wereldprijzen bij aan de groei van de productie en stimuleren ze de producenten om meer land voor koffie te gebruiken. Hij denkt dat de exportvolumes zullen blijven stijgen en dat de positieve trend niet meer te stoppen is.

Oeganda blijft de grootste koffie-exporteur van Afrika, voornamelijk dankzij de robusta-soort, waarvan het grootste deel naar de buitenlandse markt gaat. Volgens gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw wordt de binnenlandse koffieconsumptie in het land geschat op ongeveer 330.000 zakken per jaar.

Scroll naar boven