Dit superlekkere dessert wordt de hit van de zomer van 2025

Negroni is de Aperol Spritz van deze zomer dessert. Dat is niet verwonderlijk, want deze Italiaanse cocktail is waanzinnig lekker. Nu is negroni ook verkrijgbaar als dessert. Maar niet zomaar een dessert, een dessert met een koninklijk tintje. Het is nu al de hit van de zomer van 2025.

dessert

Als je in Engeland Eton mess als dessert serveert, zullen de Engelsen je dankbaar zijn. Dit dessert is nog Engelser dan scones of fish ’n chips. Eton verwijst naar Eton College, een school waar de Engelse aristocratie en de koninklijke familie al eeuwenlang hun kinderen naartoe sturen.

Het woord ‘mess’ betekent ‘rommel’ en verwijst naar de rommelige hoop opgeklopte slagroom, zachte meringue en aardbeien. Het ziet er niet erg smakelijk uit, maar het is natuurlijk waanzinnig lekker.

Eton mess, het dessert van de Engelse aristocratie

Dit beroemde dessert bestaat al sinds minstens 1893, toen iemand het recept voor het eerst op papier zette. Waarschijnlijk is het nog veel ouder, want Eton staat bekend om zijn goede geheimhouding. Het dessert van de Engelse aristocratie is te vergelijken met onze pasta met pesto. Geen enkele student kan zonder, het is heel eenvoudig te bereiden en bovendien erg lekker.

Cricket

Al meer dan honderd jaar is dit dessert een traditioneel gerecht tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijden tussen Eton en de bijna even prestigieuze school Harrow.

Dat is alles wat u over dit dessert moet weten. Als u het nog niet kent, moet u het zeker eens proberen. Het recept is vrij eenvoudig. Zodra u het eenmaal onder de knie hebt, kunt u ook een versie met negroni maken.

Recept voor Eton mess

Het dessert bestaat alleen uit slagroom, mascarpone, meringue en rode bessen. In plaats van aardbeien kunt u ook frambozen of andere rode bessen gebruiken.

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 125 g mascarpone
  • 250 g aardbeien
  • 2 grote meringues
  • (naar smaak 1 zakje vanillesuiker, maar dit zit niet in het originele recept)

Bereiding

Klop de slagroom met de vanillesuiker tot een luchtige consistentie.

Prak 100 g aardbeien met een vork en meng dit voorzichtig met de mascarpone.

Verdeel de slagroom, het mascarponemengsel en de resterende aardbeien over 4 glazen.

Bestrooi voor het serveren met de meringue-kruimels voor een lekkere crunch.

Een andere optie is om alle ingrediënten, inclusief de meringue, te mengen en in een grote schaal in de koelkast te zetten tot het moment van serveren. Hoe rommeliger het dessert eruitziet, hoe beter.

Slimme afvalverwerking: de Europese methode om je huis te verwarmen zonder extra kosten

Dit dessert wordt de hit van de zomer van 2025

De Negroni-versie van het dessert Eton mess wordt de hit van de zomer van 2025. Tenminste, als we het tijdschrift Good Housekeeping mogen geloven.

Recept voor Negroni-Eton mess

Ingrediënten

  • 75 g lichtbruine suiker
  • Dunne reepjes schil van 1 sinaasappel (zonder het witte vlies)
  • 30 ml droge gin
  • 30 ml Cinzano
  • 30 ml rode vermout
  • 4 rijpe perziken, ontpit en in dikke plakken gesneden
  • 400 ml slagroom (ongezoet)
  • 1 theelepel vanillebonenpasta
  • 4 meringues, in stukjes gebroken

Bereiding

Stap

Verwarm de suiker, de sinaasappelschil en 75 ml water in een middelgrote pan. Roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat 2-3 minuten koken tot het mengsel stroperig wordt.

Voeg de gin, Cinzano en vermout toe. Laat nog 4-5 minuten koken tot het mengsel dikker wordt.

Voeg de perziken toe en laat ze 1 minuut in de siroop trekken. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Stap

Klop de slagroom met de vanille in een middelgrote kom tot zachte pieken.

Stap

Neem 4 serveerschalen of cocktailglazen en verdeel enkele perzikpartjes over de bodem. Schep de opgeklopte slagroom erop en bestrooi met stukjes meringue.

Herhaal de lagen tot de glazen gevuld zijn en werk af met een flinke scheut siroop. Serveer de Negroni-Eton-Mess onmiddellijk.

Scroll naar boven