“Het is een van de meest voorkomende fouten met de koffiezetter”: een barista waarschuwt voor de fout die elke dag je koffie verpest

De Italiaanse koffiezetter of moka is zonder twijfel een van de populairste methoden in huishoudens over de hele wereld om koffie te zetten. Maar een simpele handeling als het aandrukken van de koffie in het filter kan de smaak van je dagelijkse drankje verpesten. Dat waarschuwt María, content creator op TikTok onder de naam @lamalabarista.cafe, in een video die al meer dan 3,5 miljoen keer is bekeken.

“Ik wil 4000 kopjes koffie”: het eerste telefoontje met de iPhone was een grap van Steve Jobs, waarvoor hij zich moest verontschuldigen

“Doe het niet!”

“Ben jij ook iemand die de koffie in de Italiaanse koffiezetter aandrukt? Doe het niet!”, waarschuwt ze krachtig in haar virale video. María legt uit dat deze fout, hoewel heel gebruikelijk, negatieve gevolgen heeft voor de smaak van de koffie: het verbrandt de koffie, zorgt voor een bittere smaak en verhindert dat de nuances van de drank zich goed kunnen ontwikkelen.

Koffie aandrukken in een Italiaanse koffiezetter is een van de meest voorkomende fouten. Volgens de roddels krijg je zo een intensere koffie, maar dat is niet waar. Je verbrandt alleen maar de koffie, met als resultaat een bittere drank die moeilijk te drinken is”, schrijft ze in haar bericht.

Hoe zet je stap voor stap een perfecte mokka?

De mokka werkt op stoomdruk. Wanneer de koffie wordt aangedrukt, is de weerstand tegen het doorstromen van water groter. Hierdoor moet het koffiezetapparaat de temperatuur verhogen om het water door te laten stromen, wat het risico op overmatige extractie en verbranding van de koffie vergroot. Daarom is volgens de experts het geheim een gelijkmatige en constante doorstroming.

In dit geval biedt María ook een duidelijke en eenvoudige handleiding voor wie zijn techniek met de mokka wil verbeteren zonder professionele apparatuur:

  1. Vul het filter met gemalen koffie: Gebruik een medium-fijne maling, zonder te persen. Egaliseer met een lepel, maar zonder aan te drukken.
  2. Voeg heet water toe aan het onderste reservoir: idealiter bijna kokend, om de blootstelling aan hitte te beperken en te voorkomen dat de koffie oververhit raakt vóór de extractie.
  3. Zet de koffiezetter in elkaar: plaats het filter met de koffie erin, schroef het voorzichtig vast en zorg ervoor dat het goed gesloten is.
  4. Kook op middelhoog of laag vuur: zet de pot op het vuur en laat het deksel open. Zo kunt u zien hoe de koffie langzaam en gelijkmatig begint te stromen.
  5. Let op het geluid: wanneer het begint te “spetteren”, is het proces voltooid. Sluit het deksel, haal de pot van het vuur en roer de koffie voor het serveren.

koffiezetter

Kortom, het aandrukken van de koffie in de mokka kan een onschuldige handeling lijken, die door velen zelfs wordt aanbevolen. Maar volgens specialisten zoals María kan het contraproductief zijn.

Als u uw ervaring met de Italiaanse koffiezetter wilt verbeteren, begin dan met het aandrukken van de koffie te vermijden en volg enkele eenvoudige stappen die een schonere, evenwichtigere en heerlijkere extractie garanderen.

Scroll naar boven