Tomaten, een sterproduct van het mediterrane dieet en een van de sleutels tot de gezondheidsvoordelen ervan. Vreemd genoeg hadden tomatenplanten, nadat ze door de Spaanse veroveraars vanuit Peru in Europa waren geïntroduceerd, aanvankelijk vooral een decoratieve functie, aldus de Spaanse Stichting voor Voeding. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd men ze voor voedingsdoeleinden gaan verbouwen, waarna ze een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken werden. Zo konden de voordelen van tomaten voor de gezondheid, zoals hun vitamine A- en C-gehalte, worden benut. Een van de grootste voordelen zijn echter de carotenoïden, de stoffen die tomaten hun karakteristieke rode kleur geven en die essentiële antioxidanten bevatten om oxidatieve stress tegen te gaan.
Deze carotenoïden worden ook in verband gebracht met de preventie van bepaalde aandoeningen, zoals lycopeen in tomaten. De Spaanse Hartstichting benadrukt de beschermende werking van tomaten op het hart- en vaatstelsel, omdat ze het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker verminderen. Volgens specialisten helpen ze ook de antitrombotische en ontstekingsremmende functies te verbeteren. Maar dat zijn niet de enige voordelen, want tomaten zijn ook een verzadigend voedingsmiddel, ideaal voor diëten die gericht zijn op gewichtsverlies.
Een gezond en verzadigend avondmaal, geschikt voor vetarme diëten
Tomaten zijn een voedingsmiddel dat de maag vult zonder veel calorieën te bevatten, zoals voedingsdeskundige María Amador aangeeft. In een bericht op haar Instagram-profiel raadt de specialist aan om tomaten aan het dieet toe te voegen, vooral voor mensen die willen afvallen. Ze deelt een eenvoudig en snel recept om dit voedingsmiddel te consumeren, dat juist bekend staat om zijn veelzijdigheid en het gemak waarmee het in allerlei bereidingen kan worden verwerkt.
De eerste stap van het recept bestaat uit het in plakjes snijden van de tomaten en het verwijderen van het binnenste met behulp van een mes. Zo krijg je aan de ene kant de randen van de schil en aan de andere kant het vruchtvlees. Het vruchtvlees wordt in een kom gedaan, waarna twee eieren en een blikje tonijn worden toegevoegd.
Zodra de ingrediënten goed zijn gemengd, worden de plakjes tomaat in een koekenpan gelegd en gevuld met het mengsel. Zodra het mengsel gestold is, hoeft u alleen nog maar de geraspte kaas erover te strooien en een paar minuten te wachten tot deze gesmolten is. “U kunt deze hele pan opeten terwijl u vet verbrandt, zodat u de hele nacht geen honger zult hebben”, verzekert María Amador.