Júlia Farré roept onder andere op om meer aandacht aan dit onderwerp te besteden.
Júlia Farré watermeloenen is diëtiste en voedingsdeskundige en natuurlijk directeur van het Centro Júlia Farré in Barcelona, gespecialiseerd in voeding en psychonutritie. Op haar Instagram-account deelt ze meerdere video’s over dit onderwerp, en in een van de meest recente video’s behandelt ze een bijna staatsaangelegenheid: hoe je de beste watermeloenen in de supermarkt kiest. Ze noemt vijf aspecten waar je op moet letten.
Wat betekenen de vlekken op de watermeloenen?
Ten eerste moet je kijken naar de vlek aan de onderkant van de watermeloen, die “geel en niet wit moet zijn”. Hoe meer geel, hoe zoeter de watermeloen. Dit teken geeft aan dat de watermeloen lang genoeg op de grond heeft gelegen om te rijpen en niet te vroeg is geplukt.
Ten tweede raadt Farré aan om te luisteren of de watermeloen “hol klinkt” als je erop klopt. “Dat betekent dat hij veel water bevat en dus sappig is”, zegt ze. Het tegenovergestelde kan betekenen dat de vrucht overrijp, van binnen droog of niet vers is.
Hoe kies je een goede watermeloen in de supermarkt?
- De onderkant is meer geel dan wit
- Klinkt hol als je erop klopt
- Droge en gekrulde steel
- Zwaar
- Ronde, gladde vorm
Ten derde wijst de voedingsdeskundige op de steel van de vrucht, hoewel deze niet altijd wordt verkocht. Als dat wel het geval is, “moet deze droog en gekruld zijn. Als hij groen en stug is, is het geen goede watermeloen”. Een droge steel bevestigt dat de vrucht op het juiste moment is geoogst.
Ten vierde moet de watermeloen zwaarder zijn dan hij lijkt, wat een teken is dat hij vol water zit en dus van goede kwaliteit is.
Ten slotte benadrukt Farré het belang van de vorm. Hij raadt aan om te kiezen voor een vrucht die “symmetrisch en mooi rond is, zonder vreemde uitstulpingen”, wat wijst op een regelmatige groei, zonder onderbrekingen of verstoringen die de smaak of textuur kunnen beïnvloeden.